Co jsme jedli v Peru + recept na jednu klasiku

24. 04. 2018 13:09:40
Pro mnohé cestovatele je nejlepším zážitkem ochutnávání místních dobrot, my nejsme jiní a během našich 2 měsíců v Peru jsme toho okusili opravdu hodně. A tak jsem se rozhodla vám nějaké ty dobrůtky ukázat v tomto krátkém průvodci.

Co se jí v Peru?

Všechno možné i nemožné, nejvíce je ovšem masa

Peruánská kuchyně je velmi rozmanitá a ceny se pohybují od 5s./30kč až do 50s./300 kč. Zatímco já jsem se snažila jíst spíše vegetariánské pokrmy, Primož si naplno užíval různých masných výrobků od kuřete, hovězího až po maso z alpaky. Docela rychle jsme zjistili, že stravování v malých restauracích kde jí místní nás nezabije a ušetří nám hodně peněz (meníčka většinou za 30 – 90 Kč). A i když jsme si někdy zašli do dražších restaurací, vždy jsme se ptali, jestli mají menu turistiko, které v ceně zahrnovalo vydatnou polévku, hlavní chod a někdy dokonce i dezert.

Já jsem na začátku byla hodně nešťastná, když jsem zjistila, že za vegetariánské pokrmy budu muset platit dost často i dvojnásobek. Nakonec jsem si ovšem zvykla na občasné grilované kuře a dokonce jsem zkusila i hovězí Lomo Saltado, které se rychle dostalo na seznam mých oblíbených pokrmů. A zde je na tuto pochoutku recept:

Recept na Lomo Saltado - peruánská klasika s přídechem Asie

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Obtížnost: jednoduchá
  • Porce: 4

Ingredience:

  • 0,5 kg hovězí panenky nakrájené na širší plátky, nebo žampióny pro vegetariánskou verzi
  • 2 červené cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 2 rajčata nakrájené na tenké plátky
  • 2 žluté čili papriky (Aji Amarillo) nakrájené na tenké plátky (dost často v restauraci klasické červené papriky)
  • Olej na smažení
  • Nasekaný česnek
  • Sojová omáčka, ocet, vývar
  • 3 lžíce nasekané petržele
  • Sůl, pepř, kmín
  • hranolky
  • Pisco nebo jiná brandy (1/2 hrníčku)

Návod k přípravě:

V misce smíchejte maso se solí, pepřem a kmínem. Přidejte sójovou omáčka, nechte 5 minut stát. Rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte maso a restujte, dokud se neuvolní šťáva. Přidejte česnek, a opět restujte 1 minutu. Pánev trochu nahněte k ohni a směs pár minut flambujte. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí, pak přidejte ještě rajčata a papriku. Po pár minutách přidejte sójovou omáčku a pisco/brandy. Přikryjte a vařte, až maso změkne. Pokud je směs příliš suchá, přidejte lžíci octu nebo 2 lžíce vývaru. Dochuťte solí, pepřem a kmínem a posypte petrželí. Podávejte s rýži a hranolkama. (Hranolky můžete přimíchat k směsi i na konci restování, změknou a nasáknou šťávu).

Autor: Tereza Létalová | úterý 24.4.2018 13:09 | karma článku: 7.73 | přečteno: 228x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.93 | Přečteno: 490 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 419

Po 7 letech života ve Slovinsku jsem se vydala do světa. Mé dobrodružství a tipy na cestování, pěší tůry a lezení po horách najdete na www.czickontheroad.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...