Co se jí v Peru?
Všechno možné i nemožné, nejvíce je ovšem masa
Peruánská kuchyně je velmi rozmanitá a ceny se pohybují od 5s./30kč až do 50s./300 kč. Zatímco já jsem se snažila jíst spíše vegetariánské pokrmy, Primož si naplno užíval různých masných výrobků od kuřete, hovězího až po maso z alpaky. Docela rychle jsme zjistili, že stravování v malých restauracích kde jí místní nás nezabije a ušetří nám hodně peněz (meníčka většinou za 30 – 90 Kč). A i když jsme si někdy zašli do dražších restaurací, vždy jsme se ptali, jestli mají menu turistiko, které v ceně zahrnovalo vydatnou polévku, hlavní chod a někdy dokonce i dezert.
Já jsem na začátku byla hodně nešťastná, když jsem zjistila, že za vegetariánské pokrmy budu muset platit dost často i dvojnásobek. Nakonec jsem si ovšem zvykla na občasné grilované kuře a dokonce jsem zkusila i hovězí Lomo Saltado, které se rychle dostalo na seznam mých oblíbených pokrmů. A zde je na tuto pochoutku recept:
Recept na Lomo Saltado - peruánská klasika s přídechem Asie
- Doba přípravy: 30 minut
- Obtížnost: jednoduchá
- Porce: 4
Ingredience:
- 0,5 kg hovězí panenky nakrájené na širší plátky, nebo žampióny pro vegetariánskou verzi
- 2 červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- 2 rajčata nakrájené na tenké plátky
- 2 žluté čili papriky (Aji Amarillo) nakrájené na tenké plátky (dost často v restauraci klasické červené papriky)
- Olej na smažení
- Nasekaný česnek
- Sojová omáčka, ocet, vývar
- 3 lžíce nasekané petržele
- Sůl, pepř, kmín
- hranolky
- Pisco nebo jiná brandy (1/2 hrníčku)
Návod k přípravě:
V misce smíchejte maso se solí, pepřem a kmínem. Přidejte sójovou omáčka, nechte 5 minut stát. Rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte maso a restujte, dokud se neuvolní šťáva. Přidejte česnek, a opět restujte 1 minutu. Pánev trochu nahněte k ohni a směs pár minut flambujte. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí, pak přidejte ještě rajčata a papriku. Po pár minutách přidejte sójovou omáčku a pisco/brandy. Přikryjte a vařte, až maso změkne. Pokud je směs příliš suchá, přidejte lžíci octu nebo 2 lžíce vývaru. Dochuťte solí, pepřem a kmínem a posypte petrželí. Podávejte s rýži a hranolkama. (Hranolky můžete přimíchat k směsi i na konci restování, změknou a nasáknou šťávu).
Causa se dělá z brambor, tuňáka a avokáda a váže se k němu historie. Pokud chcete vědět víc a recept, nechte mi komentar na tomto článku a já vám to do příště napíšu. (Czickontheroad)
Papa la Huancaina – většinou se podává jako předkrm. Vařené brambory a vajíčko s krémovou omáčkou z Aji amarillo – žluté čili papričky. (Czickontheroad)
Aroz a la Cubano – rýže, vajíčko na oko a opečený platano – jednoduché ovšem výborné. (Czickontheroad)